Situácia v Kyjeve je naďalej napätá

20.01.2014 Celý región

Kyjev 20. januára (TASR) - Situácia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, ktoré bolo v nedeľu večer dejiskom zrážok medzi opozičnými demonštrantami a políciou, je naďalej napätá. Ako informovala agentúra UNIAN, skupina demonštrantov sa dnes pokúsila prekonať policajný kordón a preniknúť k vládnej štvrti v centre Kyjeva.

Polícia proti demonštrantom vyzbrojeným kameňmi, petardami a horiacimi fakľami použila ohlušujúce granáty a streľbu z pneumatických zbraní.Biely dom znepokojilo násilie v Kyjeve
Biely dom obvinil z rastúceho napätia na Ukrajine vládu, ktorá nechcela uznať oprávnenú nespokojnosť ľudí, a pohrozil sankciami, ak bude pokračovať násilie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Caitlin Haydenová uviedla, že Spojené štáty "hlboko znepokojilo" násilie v Kyjeve. Haydenová povedala, že Ukrajina kriminalizovaním protestov "oslabuje základy svojej demokracie". Vyzvala Kyjev, aby zrušil nedávno prijaté zákony obmedzujúce protesty, odvolal z centra mesta zásahové policajné jednotky a začal rokovať s opozíciou.

Biely dom informoval, že okrem iných krokov zvažuje aj sankcie, ak ukrajinská vláda bude používať násilie. Zopakoval tak varovanie amerického ministerstva zahraničných vecí z minulého mesiaca.

V súvislosti s udalosťami z nedele večera, keď sa časť demonštrantov - účastníkov veľkého mítingu opozície - chcela prebiť k budove vlády a obsadiť ju, začala prokuratúra vyšetrovanie pre podozrenie z pokusu o vyvolanie masových nepokojov.

Polícia v nedeľu večer zadržala najmenej 20 účastníkov protestnej akcie; podľa informácií z ukrajinského ministerstva vnútra im hrozí trest odňatia slobody do 15 rokov. Dnes sa na polícii ocitol aj štáb rozhlasovej stanice Rádio Sloboda.

V nedeľňajších zrážkach utrpelo podľa agentúry RIA Novosti zranenia najmenej 70 príslušníkov bezpečnostných zložiek, pričom 60 z nich hospitalizovali s úrazmi hlavy, zlomeninami a pomliaždeninami. Jeden policajt utrpel bodnú ranu. Zranených bolo aj do 200 demonštrantov, z nich 40 je hospitalizovaných.

Politickú krízu má riešiť pracovná skupina

Nová vlna nepokojov súvisí so sériou zákonov, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament a ktoré podpísal aj prezident Viktor Janukovyč. Zákony okrem iného sprísňujú trestnoprávnu zodpovednosť za účasť na protivládnych demonštráciách, obmedzujú prístup používateľov internetu k niektorým stránkam a zavádzajú trestnoprávnu zodpovednosť za ohováranie najvyšších predstaviteľov krajiny, ako aj za hanobenie vojenských pamätníkov.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč FOTO TASR/AP
Prezident Janukovyč v noci nadnes poveril tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Andreja Kľujeva vytvorením pracovnej skupiny na riešenie súčasnej politickej krízy, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku prezidenta. V pracovnej skupine budú zástupcovia vlády a prezidentskej administratívy. Janukovyč tiež vydal pokyn, aby sa členovia pracovnej skupiny už dnes stretli so zástupcami opozície.

Poprední vodcovia opozície Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk vyzvali svojich priaznivcov už v nedeľu na pokoj; varovali pred krviprelievaním a vyzvali na rokovania s cieľom nájsť cestu z politickej krízy.

V tej sa Ukrajina ocitla po tom, ako vláda 21. novembra pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom. V čase, keď je Ukrajina blízko kolapsu, Janukovyč 17. decembra v Moskve podpísal sériu zmlúv, vďaka ktorým získala od Ruska pôžičku vo výške 15 miliárd dolárov a o tretinu nižšiu cenu plynu. Opozícia tieto dohody ostro kritizovala.
 

Vyberte región